L'edifici més destacable del centre històric és, sens dubte, l'Església-Fortalesa de Sant Bertomeu, del S.XIV al XVI, amb ampliacions en els s.XVIII i XIX. L'obra principal s'enquadra dins del gòtic isabelí. La seua importància i significació va fer que en 1931 fóra declarada Monument Artístic Nacional.
La seua història comença en 1304 amb la construcció de l'actual presbiteri, però el creixement de la població i els atacs dels corsaris barbarescos des del s. XV aconsellen engrandir la fortalesa. Així, en 1513, comencen les obres dirigides pel mestre navarrés Domingo Urteaga. Es tracta d'una gran nau gòtica, encapçalada per un absis, amb tres capelles en cada lateral emmarcades pels contraforts.
Posteriorment es van afegir als costats de l'absis diverses dependències (Sagristia vella, la nova, la Capella de la Comunió). En el costat nord, en la unió entre l'absis i la nau, està el campanar acabat en el s. XVII, també utilitzat com a torre de vigilància.
El seu sostre està format per voltes de creueria. Sobre les capelles corre una galeria o trifori amb arquets oberts a la nau interior i grans finestrals a l'exterior degut a la seua finalitat defensiva. El principal element de construcció és la pedra tosca i, en l’interior, els seus elements decoratius són escassos. També són escassos els elements arquitectònics ornamentals de l'exterior, destacant els escuts heràldics sobre les portes d'accés, les decoracions vegetals de les impostes, les fulles de card i les boles de les portalades.
El conjunt està rematat per merlets i disposa de sageteres, vans per als morters i dos balcons matacanats sobre les portes i altres desapareguts que conformarien una barana en la part superior de l'edifici. Complia perfectament dos objectius: cobrir les necessitats religioses del poble i defendre la població contra els atacs dels corsaris barbarescos. En el subsòl de l'actual paviment al voltant de l'església, hi ha un desconegut conjunt de criptes i gots funeraris, per descobrir probablement del s. XVI.
Horari de visites: matins de 10.00h. a 13.00h. i vesprades 30 min. abans de missa.