La privilegiada i estratègica situació de la vall de Xàbia, ha afavorit l’assentament de tots els grans pobles i cultures del mediterrani que han deixat la seua empremta i herència al nostre municipi.
Des de la prehistòria fins la conquista feudal cristiana, distints períodes diferenciats s’han succeït al llarg dels segles deixant un ric llegat històric i cultural fins els nostres dies.
Els testimonis més antics d’ocupació humana a Xàbia, han sigut trobats a la Cova Foradada, corresponen al Paleolític superior i daten d’uns 30.000 anys. Corresponen a escases restes de reduïts grups nòmades que ocupaven estacionalment esta cova. Eren societats caçadores i recol.lectores.
També del paleolític superior, daten les primeres ocupacions de la Cova del Montgó, on també s’han trobat fragments de ceràmiques i soterraments col.lectius en coves del Neolític, i els primers útils de metall de l’Edad del Bronze. En la Cova del Barranc de Migdía existix un jaciment neolític de soterraments col.lectius, amb un importantíssim conjunt de pintures rupestres esquemàtiques de significat religiós o de culte.
De l’Edat del Bronze es van trobar restes en xicotets poblats ubicats en cimes de turons com Sta. Llúcia, Cap Prim, Alt de Capsades, els Tossalets...
L’evolució de les poblacions del Bronze i les influències i contactes comercials amb els fenicis i en menor mesura amb els grecs, donarà lloc a la cultura ibèrica (s.V a.C.), de la que cal destacar el "Tresor Ibèric de Xàbia", trobat fortuïtament en 1904 a la partida de Lluca i que consta de diverses peces d’or i algunes de plata del s. IV-II a.n.e.
De l’època romana destacarem la Necròpolis del Muntanyar, el jaciment d’una factoria de saladures en la punta de l’Arenal, conegut com “els Banys de la Reina”, i la Sèquia de la Nòria, estos últims relacionats amb l’actividat industrial saladora. De l’època Islàmica, trobem testimonis molt presents en la nostra cultura, no només per les restes arqueològiques, sinó també per les mateixes paraules que utilitzem encara per a designar molts llocs del nostre terme.
Amb la conquista cristiana passem a l’època Medieval, de la que Xàbia és exemple patent per la seua arquitectura. Ja en època Moderna, Xàbia va experimentar un gran desenvolupament econòmic a causa de l’exportació i comerç de la passa, que es va vore reflectit en l’important creixement urbanístic i d’infraestructures, com la construcció del port, i altres ja desaparegudes com un Teatre, Trinquet i Plaça de Bous.
Més informació a: Museu Arqueològic i Etnogràfic Municipal "Soler Blasco"