El massís del Montgó s’eleva sobre les planures de Xàbia, Dènia i Ondara i aconseguix una altura màxima de 753 m. sobre el nivell del mar. La seua orientació Est-Oest i les grans parets calcàries definixen la seua fisonomia que, junt a la seua altura, proximitat al mar i clima, fan de l’entorn del Montgó un dels llocs més singulars de la costa llevantina. La peculiar orografia d’esta zona, amb grans parets i barrancs, a més del seu fort contrast entre els dos vessants, configuren una sèrie d’hàbitats on es pot trobar una variada riquesa natural. La posició biogeogràfica, límit i frontera entre diferents dominis naturals, la seua història paleobiogeogràfica i les condicions climàtiques actuals han permés que al Montgó hagen quedat relictes moltes espècies, i que la seua diversitat vegetal siga una de les més importants del Mediterrani Occidental amb més de 800 espècies.
Per això, el Govern Valencià va declarar esta zona, en maig de 1.987, “Parc Natural del Montgó” (Decret 25/1987), que inclou el cap Sant Antoni i les Planes, que servix d’unió entre la costa i el propi massís. Quant a les espècies animals, cal destacar la presència de l’àguila cuabarrada o perdiguera (Aquila fasciata) i la d’una parella de brúfols o ducs (Bubo bubo) en els penyals del Parc Natural, on també apareixen espècies d’aus com el xoriguer comú (Falco tinnunculus) i el falcó pelegrí (Falco peregrinus). En els penya-segats marins és possible observar a la gavina corsa o roja (Larus audouinii), la capnegra (Ichthyaetus melanocephalus), el gavinot argentat (Larus michahellis) i la corba marina emplomallada (Phalacrocorax aristotelis) entre d’altres.
El Centre d’Interpretació del P.N. del Montgó es troba al Camí Bosc de Diana (Dénia) Tel. 96 646 71 55.
Descarrega't totes les rutes del Parc Natural del Montgó.
El PR- CV 355, que forma part de la Xarxa d'Espais Naturals de Xàbia, ens permet endinsar-nos en aquest espai i descobrir els seus bells paisatges i el litoral de Xàbia.