L'arribada de l'estiu se celebra en molts llocs d'Espanya amb les Fogueres de Sant Joan, encara que són especialment famoses les de la costa mediterrània. És una festivitat d'origen molt antic en la qual, rituals màgics s'entremesclen amb el foc, la pólvora, l'aigua i la música. Tot açò per a donar la benvinguda a l'estiu. El ritu d'encendre una foguera significava d'una banda "donar més força al sol", ja que a partir d'aquesta data els dies van fent-se més curts i per tant, el sol s'afebleix. D'altra banda tenia una funció "purificadora" per a les persones que la contemplaven.
La coincidència amb la festivitat del Sant que impartira el baptisme en el riu Jordà, reflecteix la simbiosi entre la tradició cristiana i altres creences anteriors. De fet, a l'aigua de Sant Joan se li han atribuït al llarg dels segles propietats tan diverses com les de combatre la infertilitat, donar la bellesa o llevar les berrugues.
El programa d'aquestes festes és molt variat i inclou, entre altres, activitats esportives, cercaviles, actuacions musicals, concerts, ofrena de flors… Les hi ha per a tots els gustos i edats. Molt populars són la solta de vaquetes i els “correfocs”, així com la tradicional “Nit dels Focs”. Les festes acaben la nit del 24 amb la crema de la foguera i amb un espectacular castell piro-musical de focs artificials.