La badia del Portitxol queda limitada pel Cap Prim al nord i pel Cap Negre al sud, que la protegixen dels vents del primer i segon quadrant. El tram de costa comprés per la badia, en companyia de la propera illa del Portitxol, és un dels paratges de major interés ecològic i paisatgístic de Xàbia. La composició geològica d’esta badia determina la seua particular fisonomia. La seua part nord està composta majoritàriament per margues i argiles, que contrasten vivament amb la resta del litoral de Xàbia, format principalment per roques calcàries.
Les característiques d’estos materials, fàcilment erosionables, fan que els penya-segats de la badia del Portitxol no conseguisquen una gran altura i presenten en la seua base una gran acumulació de blocs rocosos despresos al llarg de la línia de costa. El colorit dels penya-segats, de tons grisos i grocs, contrasta amb el blau del mar, conferint a la badia paisatges de gran bellesa. Donada la importància de la vegetació d’esta zona, el Govern Valencià va establir en maig de 1999 dos microreserves de flora al Cap Prim i a la platja del Portitxol o Barraca. En l’extrem sud de la badia el paisatge torna a canviar degut a la composició calcària del Cap Negre, que presenta imponents parets verticals sobre el mar i on és possible trobar nombroses coves i clavills submarins. Des de la cala de la Barraca la visió queda dominada per l’illa del Portitxol, declarada Bé d'Interés Cultural a octubre de 2018 pel seu valor patrimonial y paisatgístic.
En esta cala de cudols és possible observar comunitats marines de gran interés ecològic, com la formada per l’alga Cystoseira mediterrània, clar indicador de l’excel.lent calitat de l’aigua.
Els senders locals SL CV-97 i SL CV-98, que discorren des del mirador de la Creu del Portitxol fins al Cap Prim i la Cala Barraca respectivament , integrats en la Xarxa d'Espais Naturals de Xàbia, ens permeten endinsar-nos en aquest espai i descobrir els seus bells paisatges i el litoral de Xàbia.